Bloggen

Älskade hästar. Inte bara ett intresse, även hjälpredor i trädgården.

 

Jag har alltid fått höra att jag ska göra mig av med hästarna, det är bara utgifter!!! Men det håller jag verkligen inte med om. Dom ger så mycket kärlek och liv till gården. Dels använder jag dom så klart till att rida på men det finns så mycket mer man får på köpet. Hagarna dom går i blir helt underbart vackra och gödseln dom tillför min trädgård är helt fantastiskt och gratis. Den används dels till att fylla ut håligheter och så klart till att fylla upp och gödsla trädgårdslandet med.

Just nu är förberedelserna inför våren i full gång, det kliar i fingrarna på att få börja odla och några frön åker i jorden redan idag. Det blir lite paprika, chili och kronärtskocka som får pryda fönsterbrädan. Detta året planerar jag att utöka vårat odlande till det dubbla. Målet är att bli så självförsörjande som möjligt.

När våren kommer är det mycket man ska hinna med och då är det ju smart att förbereda i den mån det går redan nu. Varje dag kör jag ut en kärra hästskit från boxarna och varför lägga det på gödselstacken och sedan flytta det till landet? Jag kör kärran direkt till landet. Gräver ett hål och tömmer i det där, sedan lägger jag den fina jorden överst, så det blir lätt att så. Då får jag lite gjort i landet varje dag och det blir inte alls lika jobbigt som om man tar allt på en gång.

Samtidigt som jag fyller på med hästgödsel rensar jag bort eventuellt ogräs. Har kommit på att hästarnas stallgrep är det perfekta redskapet till att få upp gammalt ogräs, dessutom kan man stå upprätt. Så när våren kommer är mitt trädgårdsland redo att plantera i, gu vad man längtar!!!

I år planerar jag ju även ett nytt trädgårdsland.

På vår gård har vi även får, dels till att hålla ett öppet landskap men även till köttproduktion. Även fåren hjälper till med trädgårdslanden. Just nu ligger halmbädden  kvar i fårhuset och byggs på allt eftersom månaderna går. Den kommer fungera som värmegolv till dom små lammen som ska födas om bara ett par månader men sedan blir den perfekt grund till det nya landet. Över det kommer jag toppa med hästgödsel som har legat på gödselstacken ett par år. Det kallar jag lyx det.

Nu väntar vi bara på att våren ska komma och allt liv ska börja spira på vår gård igen.

Kram från trädgårds Mia